Rupeţi tăcerea la Bechet!

Rupeţi tăcerea la Bechet!

Proiectul bulgar de construire a unui depozit de deşeuri radioactive la Kozlodui, la doar 4 km de graniţa cu România reprezintă un subiect de maximă importanţă atât pentru noi, cât şi pentru copiii noştrii şi pentru zeci de generaţii viitoare.

Cu toate acestea, reprezentanţii Guvernului Român tac de mai bine de o lună, de când informaţia a  apărut în presă, încercând să lase impresia că e vorba de un episod banal, deşi zeci de mii de locuitori ai judeţului pot avea de suferit de pe urma lui.

Această tăcere trebuie să înceteze acum, iar dacă vremelnicii noştri conducători, care lasă imnpresia că trăiesc doar cu grija ultimelor luni de mandat, nu se sinchisesc să reacţioneze, atunci cetăţenii expuşi, indiferent de funcţii trebuie să-şi exprime cât mai viguros opiniile.

Un obiectiv care înseamnă risc radioactiv suplimentar pe următoarele secole pentru locuitorii Doljului şi a celorlalte judeţe din Sudul Ţării nu poate fi tratat cu indiferenţa criminală de care au dat dovadă până acum mai marii ţării. Doljenii din sudul judeţului deja trăiesc cu teama pericolul nuclear  reprezentat de centrala  atomo-electrică de la Kozlodui şi nu mai au nevoie de o ameninţare suplimentară.

Nu putem fi de acord, indiferent de avantajele economice pe care le presupune proiectul pentru partea bulgară, cu o asemenea iniţiativă, aruncată intempestiv pe capul locuitorilor din Sudul României. Sănătatea copiilor noştri nu poate fi subiect de negociere sau de înţelegere între guvernele român şi bulgar  în virtutea bunei vecinătăţi. Nu putem trasa între cele două ţări o graniţă radioactivă, care să ameninţe permanent sănătatea  cetăţenilor români.

Toţi cei care îşi pot exprima părerea trebuie să o facă, mâine la Bechet. Această tăcere vinovată a autorităţilor române trebuie ruptă de vocea celor direct vizaţi de decizia vecinilor din Bulgaria.

Avem posibilitatea să ne spunem cuvântul şi trebuie să o facem, pentru a nu purta în faţa generaţiilor viitoare  pecetea laşităţii. Salut acţiunile de conştientizare demarate de media şi de ONG-urile responsabile cu privire la riscurile pe care le implică realizarea depozitului radioactiv de la Kozlodui şi cer tuturor doljenilor să-şi facă auzită vocea la dezbaterea de mâine de la Bechet.

Deputat Claudiu Manda