România va avea mari probleme cu plata datoriilor

România va avea mari probleme cu plata datoriilor

După toate sacrificiile uriaşe pe care le-au făcut românii în ultimii ani, ţara noastră se află în acelaşi punct critic al crizei economice. Mai mult, ne-am ales cu o datorie de 20 de miliarde de euro, bani pentru care vom munci enorm în anii ce vor urma. Şi asta doar datorită Guvernului Boc, care a ajuns la concluzia că este mai simplu de trăit pe datorie, decât să facă ceva pentru o creștere reală a încasărilor bugetare.

Astfel că, în loc să muncim pentru o viaţă mai bună, pentru satisfacerea nevoilor de bază, şi anume singuranţa financiară, vom avea de tras pentru a înapoia banii împrumutaţi.

Situaţia economică a României, cu marea creştere de 0,5%, care, evident, nu acoperă absolut nimic, nici măriri de salarii şi nici de pensii, ne arată că în perioada următoare va fi mult mai rău.

Conform noului acord cu FMI, liberalizarea preţurilor la gaze şi electricitate, care ar putea mări cu 70 – 80% factura la căldură şi lumină, urmează să se facă începând din 2013. Exporturile de gaze din puţinul românesc existent, ceea ce va obliga la importuri de gaze de două ori mai scumpe, vor fi demarate din 2013. Tot atunci, intră la plată rambursarea împrumutului de 20 miliarde de euro, plus dobânzi de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. În acelaşi an, serviciul global al datoriei publice (ratele scadente, plus dobânzile aferente anului 2013 la întreaga datorie) va ajunge la circa 30 miliarde euro.

România va avea mari probleme cu plata datoriilor, dacă nu se creează condițiile necesare pentru o creștere constantă a încasărilor la buget.