Şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 11 octombrie 2010

Şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 11 octombrie 2010

 

Doamna Aurelia Vasile:

Stimaţi colegi,

Aşa cum au fost declaraţiile Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi al Partidului Conservator, am solicitat ca doamna Roberta Anastase să nu mai conducă lucrările plenului Camerei Deputaţilor, deoarece, chiar dacă legea – să spunem că a fost declarată constituţională, chiar dacă preşedintele a întors-o înapoi, pentru a fi rediscutată, ceea ce s-a întâmplat, adică furt la vot, este un fapt care nu poate să fie anulat.

În continuare, vă rugăm, doamna preşedinte, să desemnaţi un vicepreşedinte care să conducă lucrările Camerei Deputaţilor. În caz contrar, o să solicităm un timp de consultare, ca să stabilim care va fi atitudinea grupului mai departe. Noi nu putem să trecem, doamnă preşedinte şi stimaţi colegi, peste acest fapt nemaiîntâlnit în plenul Camerei Deputaţilor, ca o lege organică, o lege de care atârnă soarta a 6 milioane şi ceva de cetăţeni ai României, să fie trecută prin furt şi prin ilegalitate de plenul Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care noi, de aici, solicităm ca legea să fie respectată.

Am constatat şi după acest incident, acest furt la votul final la Legea pensiilor, şi alte încălcări ale altor articole din Regulament sau din Constituţie şi în zilele care au urmat. De altfel, ne gândim dacă nu cumva şi domnului vicepreşedinte Ioan Oltean o să îi facem o sesizare pentru ceea ce s-a întâmplat în săptămâna trecută, atunci când un grup care nu a participat în alegerile electorale, un grup de fugiţi de la alte partide, un grup care… este Cezar în sală, pentru că rămăsesem să-i dau un răspuns atunci când a spus că nevasta pleacă de la bărbat dacă nu-i e bine. Vroiam să vă spun următorul lucru, că nevasta pleacă de la bărbat sau de la prieten la altul cu bani numai atunci când se numeşte ceva care începe cu litera “c”.

Deci, doamna preşedinte, dacă dumneavoastră veţi conduce lucrările Camerei mai departe, Grupul parlamentar al PSD+PC solicită timp de consultare de o oră.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulţumesc mult.

 

Domnule Eugen Nicolăescu, vă rog.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Doamna deputat Anastase, încă preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Sunt foarte neplăcut surprins că, deşi aţi luat act de declaraţia Grupului politic al PNL din Camerei Deputaţilor, nu v-aţi gândit nicio clipă că dumneavoastră sunteţi într-o mare dificultate, şi nu un grup parlamentar.

Sunt, de asemenea, neplăcut surprins să constat că, deşi noi am solicitat o comisie de anchetă care să verifice modul în care s-a fraudat votul la Legea pensiilor, grupul dumneavoastră parlamentar nu a fost de acord cu o asemenea comisie de anchetă. Cred că dacă dădeaţi dovadă de bună-credinţă şi înfiinţam această comisie puteam să analizăm, puteam să vedem până la capăt dacă ceea ce noi spunem este adevărat sau nu. Poate dumneavoastră aveţi dreptate, cu toate că ecranele televizoarelor au arătat cum s-a furat votul. Dar nicio problemă, puteam să facem această comisie de anchetă şi, la finalul ei, puteam să ştim care este adevărul şi, în funcţie de adevăr, fiecare grup parlamentar putea să-şi fixeze poziţia astfel încât să fie în conformitate cu realitatea.

Din nefericire, n-aţi făcut acest lucru şi în continuare, împreună cu domnul Voinescu, dumneavoastră veniţi şi sfidaţi o ţară întreagă, încercând să conduceţi lucrările Camerei Deputaţilor.

Vă atrag atenţia că nu vom da curs unei asemenea atitudini şi vom respecta decizia pe care noi deja am adoptat-o, şi anume: atâta timp cât dumneavoastră veţi conduce Camera Deputaţilor, noi, Grupul parlamentar al PNL, nu vom participa la lucrările în plen. Drept pentru care, în acest moment, Grupul parlamentar al PNL va părăsi sala până când dumneavoastră veţi părăsi conducerea şedinţei. (Membrii Grupului parlamentar al PNL părăsesc sala de şedinţă.)

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulţumesc.

 

Domnul Mircea Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Doamnă preşedinte,

Stimaţi colegi,

Iar începem săptămâna prost, după părerea mea. (Comentarii la adresa cuvântului “prost”.)

Faptul, vă rog, faptul că… Deci “prost” este totuşi un adjectiv care poate fi utilizat atunci când toate treburile nu merg bine.

Revenind la tema discuţiei. Astăzi, la 13,30, doamna preşedinte Roberta Anastase a convocat liderii de grup, că totuşi noi avem responsabilitatea de a găsi o soluţie. Modalitatea de comportament a colegilor din opoziţie – atac la persoană, atac la fondul problemei sau la suprafaţa problemei – ne duce inevitabil spre un blocaj pe care nu-l facem noi. Noi suntem pregătiţi să funcţionăm şi fără dumneavoastră, dar nu acesta este rolul Parlamentului.

Parlamentul, prin Opoziţie, trebuie să aibă o opinie, să aibă un punct de vedere, să-şi exercite dreptul de a discuta, a disputa şi a vota.

A sta în afara regulilor Parlamentului, indiferent de ce suport ar fi acesta, ne duce inevitabil spre o responsabilitate a dumneavoastră în primul rând faţă de cetăţeni.

Şi am să vă motivez şi de ce am votat împotriva acelei comisii. Dacă scria în comisie sau în acel articol că verificăm de la ultimele sesiuni parlamentare sau eventual din 2004 şi vedem ce a mai arătat televizorul şi cum s-a votat, poate votam şi noi. Dacă ne uităm… da, suntem consecvenţi pe un principiu pe care nu vrem să creăm întotdeauna o dispută ulterioară. Acest principiu al faptului că ne gândim ce a fost în urmă, indiferent că a fost un vot acum o săptămână, un an, doi ani sau cinci ani, ne creează un precedent periculos. Acesta este motivul pentru care nu am votat. Suntem obligaţi, atunci, să ne uităm şi noi la alte voturi, pe la alte imagini video care au fost şi să vedem dacă într-adevăr vreo lege de aia care a fost trecută a întrunit numărul de voturi. Ăsta este motivul pentru care n-am votat.

Dar, stimaţi colegi de la Opoziţie, noi trebuie să mergem înainte. Că ne place, nu ne place, suntem împreună până în 2012.

Eu vă invit, aşa cum e normal, să stăm de vorbă, să găsim o soluţie de comun acord, nu cea de persoană. Persoana este o dată, instituţia este fundamentală şi trebuie respectată.

Vă mulţumesc.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulţumesc şi eu.

 

Domnul Octavian Bot.

Domnul Octavian Bot:

Mă adresez în primul rând celor care au fost deputaţi în perioada ’90-2000.

Am fost, timp de două mandate, deputat în această Cameră şi nu se vota electronic. Se vota prin ridicare de mână. Niciodată nu s-a întâmplat, în decursul anilor, ca cineva să vină la această tribună şi să spună că s-au furat voturi dacă nu i-a convenit cuiva cum s-au numărat aceste voturi.

În Regulamentul Camerei Deputaţilor există o prevedere expresă care reglementează modul în care se pot renumăra aceste voturi. Or, dacă Opoziţia nu a fost în sală, nu a putut să uzeze de această prevedere regulamentară, a veni acum şi a cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, fără nicio bază constituţională şi fără nicio bază regulamentară, mi se pare deja mult prea mult. V-aş ruga să vă gândiţi la modul cum s-au numărat voturile în perioada anilor ’90-2000. (Vociferări.)

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulţumesc.

 

Domnul Mircea Duşa, liderul Grupului parlamentar al PSD.

Domnul Mircea Duşa:

Doamnă preşedinte,

Stimaţi colegi,

Sigur că există o anumită stare tensionată în Cameră, sigur că partidele din Opoziţie au anumite păreri legate de modul în care se desfăşoară lucrările Camerei şi modul în care se respectă Regulamentul Camerei, care este, până la urmă, legea de funcţionare a Camerei Deputaţilor.

Dacă dorim să detensionăm o asemenea stare din Camera Deputaţilor, trebuie să găsim şi pârghiile şi metodele necesare.

Nu vroiam să ies aşa de repede la microfon, însă trebuie totuşi să-i spun ceva domnului Mircea Toader, legat de şedinţa Comitetului liderilor de astăzi.

Conform programului pus pe site, aveam, la ora 14,00, şedinţă de birou. La ora 13,30 am primit un telefon de la o doamnă de la cabinetul preşedintelui, că ne invită la şedinţa Comitetului liderilor. Eu cred că n-aţi dorit ca această şedinţă să se ţină. Ne anunţaţi cu zece minute înainte, când noi, probabil, eram în partea cealaltă a Bucureştiului. Astea nu sunt soluţii şi măsuri de a detensiona activitatea din Cameră.

Şi, doamna preşedinte, vicelidera Grupului de la PSD v-a solicitat o pauză de consultări şi vă rog să ne-o acordaţi.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Sigur că da, domnule Duşa.

Este 16,25. Vă propun ca la ora 17 fără un sfert să ne vedem şi vă invit la discuţii.

- după pauză

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Dragi colegi,

O să vă rog să luaţi loc în sală.

Domnul Claudiu Manda doreşte să intervină în numele Grupului parlamentar al PSD+PC. Vă rog.

 

Domnul Iulian Claudiu Manda:

Bună ziua!

Domnişoara Anastase Roberta,

În numele Grupului PSD, vă spunem că şi după aceste consultări părerea şi poziţia noastră rămân ferme, nu dorim să participăm la dezbateri pe care dumneavoastră să le conduceţi.

Reiau şi eu argumentele pe care le-au spus colegii mei: ne-aţi arătat foarte clar cum 80 este egal cu 170. Nu putem să continuăm dacă dorim să avem, pentru acest Parlament, o democraţie şi un respect pentru Opoziţie.

Profit de ocazie, pentru că trebuie să iau în numele Grupului PSD cuvântul ca să pot să vorbesc şi eu, să vă spun că, în conformitate cu art.149 alin.(2), orice parlamentar, când solicită dreptul de a lua cuvântul pe procedură, preşedintele este obligat să-i dea cuvântul. Nu este nici prima dată şi nici prima zi când solicit dreptul de a lua cuvântul, de a spune nişte lucruri pe procedură, iar dumneavoastră săriţi peste rând, daţi cuvântul unora, altora, după care, sigur, se suspendă lucrările sau se ia câte o pauză de consultări.

Dacă aveţi ceva personal cu mine vă rog să-mi spuneţi. Dacă nu, vă rog să fiţi mai atentă sau să-i ascultaţi pe secretarii de şedinţă.

Vă mai spun că vinovat pentru blocarea lucrărilor în Parlament nu este Grupul PSD, pentru că noi am spus foarte clar că nu vom participa la şedinţele de plen atâta timp cât dumneavoastră le veţi conduce, motiv pentru care doriţi o deblocare, soluţia este foarte simplă, să desemnaţi pe altcineva să conducă şedinţele lucrărilor de plen, şi atunci bineînţeles că noi vom fi în sală şi vom susţine punctele de vedere, cu argumentele de rigoare.

Acum, domnul Toader a luat cuvântul şi ne-a spus câteva lucruri. Cred că nu este la curent cu ce s-a întâmplat astăzi.

Astăzi, preşedintele României a zis că vrea ca dumnealui să facă pe opoziţia – mă gândesc că nu şi-ar fi putut permite să-i vorbească preşedintelui aşa cum ne-a spus nouă, şi anume că începem prost săptămâna sau alte lucruri de genul acesta şi, la fel, am şi eu o întrebare, dacă tot domnul Toader spune că am început săptămâna prost, ar trebui să vă spunem şi dumneavoastră şi ştiţi că 80% dintre români consideră că România este condusă prost şi nu vă apasă cu nimic acest lucru.

Vă mulţumesc.

 

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulţumesc şi eu.

Domnul Claudiu Manda, am dat prioritate liderului dumneavoastră de grup, care a solicitat o pauză de consultări. Era firesc să fac acest lucru. Iar în ceea ce priveşte ordinea, încerc să ţin echilibrul între Putere şi Opoziţie în cadrul intervenţiilor, aşa cum e şi firesc să se întâmple.